ARNO – SANTEBOUTIQUE

Arnaud Charles Ernest Hintjens werd op 21 mei van dit jaar zeventig. Iedereen kent hem ongetwijfeld beter onder zijn artiestennaam ‘Arno’ waarmee hij meerdere decennia de Belgische en Europese rockwereld heeft weten te veroveren. In 1970 kwam hij voor het eerst in de belangstelling als frontman en mondharmonicaspeler van de bluesrockgroep ‘Freckleface’ waar ook zanger-bassist Paul Vandecasteele en Paul Decoutere, de latere ‘couter’ in de andere Arno-formatie ‘Tjens Couter’, deel van uitmaakten.

Het was al 1980 toen Arno de leadzanger werd van de formatie ‘T.C. Matic’ waarmee hits gescoord werden met songs als “Oh La La La”, “Que Pasa” en “Putain, Putain”, nummers die Arno bijna veertig jaar later nog steeds opneemt in zijn setlist bij liveoptredens. In 1986 kwam er een einde aan ‘T.C. Matic’ en Arno Hintjens ging met de release van het album “Arno” resoluut voor een solocarrière, weliswaar live ondersteund door ex-‘T.C. Matic’-leden Serge Feys (keyboards) en Jean-Marie Aerts (leadgitaar).

Het typerende kenmerk van Arno als zanger is dat hij in zijn lange loopbaan zowel liedjes in het Frans, het Engels en het Nederlands heeft gezongen, soms zelfs in het naar zijn woonplaats verwijzende Oostendse dialect. Ook op zijn allernieuwste album “Santeboutique” krijgen we tien nummers waarin vlotjes van taal wordt gewisseld en waarop ook een nieuwe ode aan Oostende, zijn thuishaven aan de zee, terug te vinden is in het op de video te beluisteren nostalgische nummer “Oostende Bonsoir”.

De plaat “Santeboutique” is de opvolger van het in 2016 uitgebrachte album “Human Incognito”. Het is een album waarin Arno weer alle eerder aangeboorde muziekgenres aan bod laat komen, kortom weer een muzikale bloemlezing met alles erop en eraan, door de man die ‘schijt’ heeft aan alles wat conventioneel en bureaucratisch is. Zijn rauwe schuurpapieren stem wurmt zich alweer doorheen de tien songs op “Santeboutique”, waaronder opnieuw Arno-typerende humoristische songtitels te vinden zijn met o.a. “Les Saucisses De Maurice”, “Court-Circuit Dans Mon Esprit” of “Tjip Tjip C’est Fini”.

De albumproducer van “Santeboutique” is niemand minder dan John Parish, de Britse singer-songwriter die vooral roem wist te verwerven als co-auteur van meerdere nummers van PJ Harvey, maar die ook heeft samengewerkt met o.a. Tracy Chapman, ‘eels’, ‘Sparklehorse’ en ‘Giant Sand’, de groep rond de geniale Amerikaanse singer-songwriter Howe Gelb. Hij liet Arno op zijn allerbest klinken in de funky albumtiteltrack, maar ook de politiek getinte openingstrack “They Are Coming” en het introspectieve “Lady Alcohol” behoren volgens ons tot het betere werk op deze plaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Naïve

video